Ζαν ντ΄Αρκ, αιρετική, φεμινίστρια, ένας γρίφος χωρίς απαντήσεις

H Violet Louise και η δημιουργική της ομάδα ανοίγουν ξανά τα πρακτικά της δίκης της Ιωάννας της Λωραίνης σε μία transmedia παράσταση που δίνει μία σύγχρονη εκδοχή της ιστορίας της νεαρής χωριατοπούλας από το Ντομρεμύ, που έσωσε στις αρχές του 15ου αι. τη Γαλλία από την αγγλική εισβολή.

Τελικά ποια ήταν η Ιωάννα; Μάγισσα ή Αγία; Πλάσμα προικισμένο με ασυνήθιστες ιδιότητες ή ο αποδιοπομπαίος τράγος ενός συστήματος που την πρόδωσε όταν εξυπηρέτησε τους σκοπούς του; Ένας άνθρωπος ονειροπόλος ή μία φιλόδοξη, ευφυής γυναίκα, που ήξερε ότι για να περάσει στην ιστορία, θα έπρεπε να ασχοληθεί με τα των αντρών και όχι με οικιακές εργασίες;

zan-ntark-airetiki-feministria-enas-grifos-xwris-apantiseis-w_l

Η Ιωάννα εκπροσωπεί τις νέες δυνάμεις που συγκρούονται με τους παλαιούς αλλά ακόμα ισχυρούς θεσμούς: την Καθολική εκκλησία, την Ιερά Εξέταση, τη Φεουδαρχία. Γι’ αυτό το λόγο και η εξόντωσή της από το σύστημα, είναι αναπόφευκτη. Ο κόσμος δεν είναι έτοιμος να δεχτεί αγίους ούτε ιδεολόγους. Αυτοί οι «παράξενοι» όμως άνθρωποι είναι που τελικά έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τη ροή στο ποτάμι της ιστορίας.

Αν κάποιος ισχυριζόταν ότι η σηµερινή εποχή του 21ου αιώνα µπορεί να αποδειχτεί ιστορικά λιγότερο φεµινιστική από τον Μεσαίωνα, θα βρισκόταν στην καλύτερη των περιπτώσεων αντιµέτωπος µε ειρωνικά µειδιάµατα. Κι όµως, η Ιστορία έχει τον δικό της τρόπο να γίνεται ανατρεπτική ή να αποκα­λύπτει τα µεγάλα της διδάγµατα, αιώνες αρ­γότερα. Και αυτό είναι ένα ισχυρό πλεονέκτη­µα που κάνει την Ιστορία συναρπαστικό ανά­γνωσµα και τα τετελεσµένα γεγονότα ανοιχτά σε κάθε ερµηνεία. Ο Εκατονταετής Πόλεµος, ένας πόλεµος που για την ιστορική ακρίβεια διήρκεσε 116 συναπτά έτη, υπήρξε ίσως ο µεγαλύτερος σε διάρκεια στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η διαµάχη αυτή ξεκίνησε από µια απλή διαφω­νία περί διαδοχής, η οποία ουδόλως απασχο­λούσε τους λαούς, και εξελίχθηκε σε έναν µακροχρόνιο γαλλο-αγγλικό πόλεµο που δι­ήρκεσε από το 1337 µέχρι το 1453, µε ενδιά­µεσες – ασήµαντες χρονικά – διακοπές. Στον πόλεµο αυτό αναδείχθηκε  µια µοναδική ιστορική µορφή, αυτή της δεκαεπτάχρονης Ιωάννας της Λωραίνης.

Η Ιωάννα της Λωραίνης, η γυναίκα που «ντυνόταν με ανδρικά ρούχα»,  γνωστή και ως «Παρθένος της Ορλεάνης», είναι από τις ιστορικές φιγούρες που αναγνωρίστηκαν μετά θάνατον. Η ζωή γύρισε την πλάτη αμετάκλητα στην εθνική ηρωίδα της Γαλλίας, που οδήγησε τα γαλλικά στρατεύματα σε νίκη κατά των βρετανών κατακτητών στην Ορλεάνη σε ηλικία μόλις 18 ετών, και έπρεπε να καεί ζωντανή στην πυρά για να αναγνωριστεί η συνεισφορά της και το ταυτόχρονο ατόπημα ενός έθνους. Η γυναίκα που «ντυνόταν με ανδρικά ρούχα» και είχε «κοντοκουρεμένη κόμη», σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έμελλε να αντιστρέψει τη μοίρα των Γάλλων κατά τον Εκατονταετή Πόλεμο, ενώ 500 χρόνια αργότερα, το 1920, θα αγιοποιούταν από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Περισσότερα εδώ:
http://www.thetoc.gr/politismos/article/zan-ntark-airetiki-feministria-enas-grifos-xwris-apantiseis

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s